PET Lamp

dinsdag
10 februari
2015
PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl)

In 2011 werd de ontwerper Alvaro Catalan de Ocon door Hélène Le Drogou uitgenodigd om deel te nemen aan een project in Colombia. Hélène – psycholoog en activist – was dit project gestart om de vervuiling van de Colombiaanse Amazone door plastic (PET) flessen onder de aandacht te brengen. Ze heeft een groep creatievelingen gevraagd ieder zijn standpunt op dit probleem uit te beelden gezien vanuit hun achtergrond en professie.

Alvaro realiseerde zich dat deze vervuiling werd veroorzaakt door een product met een korte levensduur dat wereldwijd gebruikt wordt, maar dat (voornamelijk) dit specifieke deel van de wereld er zwaar onder te lijden had. Hij bedacht een oplossing om deze flessen om te zetten naar een product met een lange levensduur en hij wilde het verrijken door het te combineren met lokaal ambachtswerk.

Resultaat: de PET-lamp. En wat een resultaat! Ik vind de lampen prachtig. Duurzaam, upcycling, lokaal, ambachtswerk: alles zit erin.

PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl)
De PET-fles vormt de basis van de lamp. Hierin zit het snoer en de fitting verwerkt. Met traditioneel vlechtwerk van stro wordt een lampenkap gemaakt. Van te voren wordt het stro gekleurd met diverse kleurstoffen. Dit levert een prachtig kleurenpalet op met kleuren die kenmerkend zijn voor de Eperara-Siapidara mensen die leven in dit gebied van Zuid-Amerika.

PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl) PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl) 
PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl)
Maar het verhaal gaat nog verder en wordt ook steeds mooier. Want Alvaro wil graag dat de lamp een grotere groep mensen kan helpen. De ontwikkeling van de lamp wordt ook voortgezet in andere landen met specifiek materiaal en ambachtswerk. Bijvoorbeeld aan de voet van de Andes. Hier maken de Guambianos – een inheems volk – de lamp van wol en geven deze wol dezelfde uitbundige kleuren die zij ook gebruiken in hun traditionele kleding. En ook  in Chimbarong, Chili wordt lokaal materiaal en ambacht mooi gecombineerd. Deze lampen zijn gemaakt van riet en weerspiegelen het natuurlijke karakter van het materiaal en de nuchtere persoonlijkheid van de makers.

PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl) PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl) PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl)  
PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl)
Prachtige lampen met een nog mooier verhaal. Er is een grote keuze in kleur, vorm en patroon. En of je nu één lamp of meerdere bij elkaar ophangt, je zult er veel plezier van hebben.

PET Lamp Alvaro Catalan de Ocon (www.kees-koos.nl)
De foto’s zijn via PET-lamp.

Het e-mailadres is puur voor verificatie, deze wordt niet getoond en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deel dit bericht op:

Blog categorieën