Kerstperikelen

donderdag
6 november
2014
Kerstperikelen (www.kees-koos.nl)

De herfst heeft zijn intrede gedaan en daarmee is het grote aftellen begonnen; kerst komt er weer aan! Ergens in de zomer begin ik al het eerste kerstliedje te neuriën. Ik ben gek op kerst!

De kerstboom is voor mij toch wel hét middelpunt van de kerst. Zo’n grote glinsterboom vol lampjes. Eind november staat hij al te pronken en met veel liefde en water houdt ‘ie het makkelijk tot half januari vol. Kerst kan me niet lang genoeg duren.

Maar die hele kerstbomenbusiness is – op zijn zachts gezegd – niet echt duurzaam. Bomen opkweken, omhakken, voor even binnen in huis en dan in stukjes de kliko in. Ieder jaar ben ik in dubio; een boom kopen of op zoek naar een alternatief? Maar ik kom er niet uit en dan komt dat kerstgevoel heel sterk naar boven en  koop ik toch maar een boom (en daar ben ik dan heeeel blij mee).

Wat zijn dan de alternatieven? En zijn de alternatieven beter? Mijn eerste alternatief is om een kerstboom in de tuin te planten en die dan op en top kerst te maken met versieringen die bestand zijn tegen weer en wind. Maar ja, die wil ik dan wel kunnen bewonderen vanaf mijn bank en dat betekent dat ‘ie dan ongeveer tegen mijn raam moet staan. Niet echt een strak plan.

Van een kunstkerstboom word ik niet blij. Te nep. Daar staat wel tegenover dat je een kunstkerstboom meerdere jaren kan gebruiken en dat maakt de keuze misschien wel wat duurzamer.

Sinds enkele jaren bestaat ook de mogelijkheid om een kerstboom te adopteren. Via Adopteer een kerstboom kun je een boom te leen krijgen, deze mooi versieren en in het nieuwe jaar weer terug brengen. De boom krijgt dan weer een plekje in de grond, wordt liefdevol verzorgd en met de kerst weer te leen aangeboden. Ik vind het een geweldig idee! Je kunt zelfs ieder jaar dezelfde boom te leen krijgen en dus zien hoe ‘ie ieder jaar steeds een stukje groter is geworden. Er is alleen een kleine maar en dat is dat voor ons het dichtstbijzijnde ophaalpunt een uur rijden is en die terugrit met de kofferbak open, wordt al snel anderhalf uur rijden. En tja, dat is dan al gelijk wat minder duurzaam.

Misschien moet ik wat meer out of the box denken. Even speuren op internet en de alternatieven springen je om de oren. Met hout, tape en verf zijn de mogelijkheden eindeloos.

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Mooi in zijn eenvoud

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Kerstboom in een vaas

 

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Mega ster die schittert met goud

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Kunst met krijt

 

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Frames van lampenkappen op elkaar gestapeld

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Silhouet van kerstboom van hout

 

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Eenvoudige variant in hout

Alternatieve kerstboom (www.kees-koos.nl)

Kerstboom op doek

 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik van deze ideeën erg enthousiast word. Ze stralen stuk voor stuk kerst uit. Sommige zelfs kerst met een hoofdletter K. Zou dit dan toch het jaar worden waarin er geen echte kerstboom in huis komt? To be continued….

*Bovenstaande foto’s heb ik gevonden op Pinterest. Foto’s gaan daar zoveel keer rond dat ik helaas niet kan zeggen naar wie de credits uitgaan. De linkerfoto in de twee rij en de linkerfoto in de laatste rij zijn via 101 Woonideeën.

Het e-mailadres is puur voor verificatie, deze wordt niet getoond en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deel dit bericht op:

Blog categorieën