Postcrossing

woensdag
4 maart
2015
Brazilië Postcrossing (www.kees-koos.nl)

Connecting with the world. Klinkt dat niet geweldig! Tegenwoordig is dat met het internet erg makkelijk. Een klik op de knop en je zit aan de andere kant van de wereld. Alleen voelt al dat ‘in space’ contact niet altijd even echt en persoonlijk. Er zijn blijkbaar meer mensen die er zo over denken en dat verklaart waarschijnlijk ook het succes van Postcrossing. Via mijn zwager heb ik het fenomeen ontdekt en het is erg leuk om te doen.

Met Postcrossing maak je contact met mensen over de hele wereld door elkaar kaarten te sturen. Allemaal onbekenden, maar op deze manier leer je ze een klein beetje kennen. Op zich is het contact eenmalig (hoewel sommige mensen een klik hebben en ouderwetse penvrienden worden), maar voor mij zit het ‘m juist in de tijd en aandacht die je besteed aan deze onbekende persoon. Welke kaart kies je? Wat schrijf je er op? Gebruik je bijzondere postzegels? Met die aandacht maak je de kaart extra leuk om te ontvangen én stimuleer je anderen om het ook met zoveel aandacht te doen.

Leuke anekdote: de meeste kaarten schrijf ik in het Engels, maar toen er eentje naar Duitsland moest leek het me leuk om het in Duits te doen. Klein probleem. Ik spreek en schrijf geen Duits. Lang leven Google Translate dacht ik. Alleen dat bleek niet zo’n geweldig plan. Voor de zekerheid liet ik Frank de kaart nalezen (godzijdank is hij wel goed met talen) en het bleek een bijzonder verhaal te zijn geworden. Zo had ik blijkbaar opgeschreven dat ik graag een kat wilde worden i.p.v. dat ik dol ben op die beestjes. Voortaan toch maar in het Engels.

Ondanks dit voorval kan ik iedereen aanraden om mee te doen. Ik heb naar allerlei delen van de wereld kaarten gestuurd. Amerika, China, Taiwan, Duitsland, Zweden, Rusland, Japan, Finland en nog meer. En natuurlijk komen de kaarten die ik ontvang ook overal vandaag. Brazilië, Australië, Amerika, Polen, België, India. Het zijn bijzondere kaarten met mooie verhalen (soms in eigen taal geschreven). Hieronder een paar favorieten.

Taiwan Postcrossing (www.kees-koos.nl) Taiwan Postcrossing (www.kees-koos.nl) Polen Postcrossing (www.kees-koos.nl) Japan Postcrossing (www.kees-koos.nl) Tsjechië Postcrossing (www.kees-koos.nl)Litouwen Postcrossing (www.kees-koos.nl)  Japan Postcrossing (www.kees-koos.nl)
Hier nog even in het kort hoe Postcrossing werkt. Er zit natuurlijk wel een systeem achter, maar dat is vrij eenvoudig: Postcrossing is een grote vergaarbak van adressen en stuurt deze willekeurig naar de deelnemers. Je schrijft een kaart naar deze persoon en op de kaart vermeld je de code die je bij het adres krijgt. Bij ontvangst voert de persoon deze code in op de site, zodat je weet dat de kaart is aangekomen. Je kunt een aantal kaarten tegelijk versturen. Zodra jouw kaart is ontvangen en ingevoerd, ontvang je een nieuw adres.

Wie geeft, zal ontvangen en zo werkt het ook met Postcrossing. Zodra jouw kaart ontvangen en ingevoerd is, krijgt iemand anders jouw adres door om een kaart naar te sturen. Hierdoor is het een eerlijk systeem waarbij ieder even veel kaarten ontvangt als verstuurd.

Het e-mailadres is puur voor verificatie, deze wordt niet getoond en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deel dit bericht op:

Blog categorieën