Tips voor vlinder- en bijenplanten

donderdag
5 maart
2015
Bijen- en vlinderplanten (www.kees-koos.nl)

Een oase van groen, bloemen en overal gezoem van bijen en fladderende vlinders. Zonnetje erbij en relaxen in de hangmat. Get the picture? Als ik boeken en tijdschriften doorblader of op internet struin, kan ik heerlijk wegdromen en zie ik direct voor me hoe onze tuin er uit moet komen te zien. De oase is al in zicht, maar er moet nog wel wat werk verricht worden.

Zo wil ik graag meer planten toevoegen. Naast dat het een mooi geheel moet worden, vind ik het ook belangrijk om te kijken welke planten in trek zijn bij bijen en vlinders. Er zijn gelukkig heel wat planten die hiervoor in aanmerking komen, maar het leek me ook leuk om eens te kijken naar planten die wat minder bekend zijn.

Hier wat tips op een rij. Hopelijk kunnen jullie ze gebruiken.

Vingerhoedskruid Wat een plaatje! Prachtige grote kelken en deze plant is in allerlei kleurschakeringen verkrijgbaar. Alleen let op: het is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt de plant een rozet van bladeren en in het tweede jaar zal hij bloeien.
Ooievaarsbek Lief bloemetje. Blijft laag bij de grond. Geraniums geven een typische geur af en muggen zijn hier niet zo’n fan van. Plant ‘m dus dicht bij je terras.
IJzerhard Zet ‘m goed in de zon, want daar houdt deze plant van. Ze kunnen zo’n anderhalf tot twee meter hoog worden. Een grote groep bij elkaar is een prachtig gezicht.
Wolfsmelk Een voorjaarsbloeier. Begin april begint hij al. Mooie gele bloemetjes. Niet iedereen is dol op geel, maar ik vind het een aanwinst.
Zonnehoed Hier moet je er gewoon zoveel mogelijk van nemen. Ze zijn er in allerlei kleuren en laten zich gemakkelijk tussen andere planten zetten. Ook zeer geschikt als snijbloem.
Wilde akelei Lief. Dat is het eerste woord wat in me opkomt als ik akelei zie. Met wel 120 soorten is er vast wel één die je mooi vindt.
Zeeuws knopje Een plant waar je de hele zomer plezier van beleeft. Zacht roze bloemen die opgebouwd zijn uit vele kleine bloemetjes en die omgeven worden door bloemschutbladeren. Eentje om van dichtbij te bewonderen.
Duizendblad De naam ontleent hij aan zijn blad. Dit is dubbel veerdelig en daardoor lijkt het alsof er duizend blaadjes aanzitten.
Ezelsoor De bloemen zijn roze (erg mooi), maar vooral het blad van de ezelsoor is fraai om te zien. Het heeft een grijsgroene kleur en naarmate het jaar vordert, komen er steeds meer haartjes op. Steekt prachtig af bij andere planten.
Guldenroede Je ziet deze plant ook vaak in het wild. Sommige willen ‘m liever niet in de tuin en zien het als onkruid. Ik denk daar anders over. Mooie pluimpjes en in een grote groep bij elkaar geeft een beetje sprookjesachtig effect.
Grote pimpernel Zeer uniek door zijn bruinrode kleur en daarmee ook een aanwinst in de tuin. Het is eigenlijk een kruid en zeer geneeskrachtig. Het helpt om bloed te stollen en gaat ontstekingen tegen.
Campanula Wederom een lief bloemetje. Blijft laag bij de grond en bloeit ontzettend lang. Hommels zijn er gek op. Zet ze vooral in grote groepen bij elkaar voor het mooiste effect.
Muskuskaasjeskruid Alleen voor de naam neem je deze plant al! Deze heeft hij te danken aan de muskusgeur die je ruikt als je over het blad wrijft. Maar ook het lila bloemetje is de moeite waard.
Oranje havikskruid Het plantje heeft een rozet van donkergroene blaadjes en daaruit komt een klein teer oranje bloemetje. Ze bloeien overal, zelfs tussen de tegels. En daar is dan ook gelijk de maar; het zaait zich razendsnel uit en is erg sterk. Maar dus wel goed voor de bijtjes.
Weegbreezonnebloem Het lijkt op een zonnebloem, maar het is er geen familie van. Hoe dan ook, een plaatje om te zien. Begint in mei met bloeien. Ook geschikt als snijbloem.

Ook kruiden zijn erg geliefd bij bijen en hommels. De meeste kruiden zijn vaste planten, kunnen behoorlijk groot worden en zijn een mooie aanvulling op de border. Denk aan wilde tijm, citroenmelisse, salie, munt, rozemarijn, lavendel, wilde marjolein.

Als laatste nog de tip om per plant te kijken naar de bloeiperiode. Als je planten kiest met diverse bloeiperiodes, dan heb je zoveel mogelijk bloeimomenten over het jaar verdeeld. De beestjes zullen je dankbaar zijn!

Het e-mailadres is puur voor verificatie, deze wordt niet getoond en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deel dit bericht op:

Blog categorieën