Room with a view!

donderdag
19 juni
2014
Mevrouw Merel (www.kees-koos.nl)

Onze tuin wordt mooi omringd door hagen. Hele grote, brede, hoge hagen. Het hele jaar is het heerlijk genieten van (blijvend) groen en privacy. Maar eens in het jaar moeten we eraan geloven en gaat het snoeifestijn van start. Frank gaat dan vrolijk – nou ja, vrolijk – in het rond met de heggenschaar en ik hark – ook een soort van vrolijk – alles bij elkaar om het daarna af te voeren.  Je begrijpt dat die ene dag in het jaar door ons zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Onder het mom van ‘wachten tot alle eitjes zijn uitgebroed en vogeltjes zijn uitgevlogen’. Dat is ook een goed excuus. Die arme kinders schrikken zich anders rot en het verstoort de hele vogelclub.

Maar ja, sommige vogels doen aan een tweede, derde en zelfs vierde leg en zo bleek er toch nog een merel te zijn die op haar nestje zat.  Ze zat heerlijk verstopt in onze megahaag, maar na het snoeien was er wat van haar omgeving weggehaald. Ze zat nu meer op het balkon.

Arm ding zat behoorlijk prominent in het zicht voor alles en iedereen. Bij mij komen dan al allemaal horrorverhalen naar boven, dus het was tijd voor actie. Met bamboestokken en een jutezak hebben we een afdakje gemaakt en deze boven mevrouw Merel haar nest bevestigd. Natuurlijk was dit even schrikken voor haar, maar nadat de rust weer was teruggekeerd kwam ze weer op haar nest zitten.

En toen begon het grote duimen dat de eitjes uitgebroed worden en vooral hard duimen dat alle hongerige monsters (lees: poezekinders en de familie steenmarter) uit de buurt blijven. Iedere dag ben ik even gaan buurten bij mevrouw Merel en kon ik zo net door de blaadjes heen haar snavel zien. Het ging lange tijd goed, maar helaas geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig….’. Op een dag was ze er niet meer. Na een paar dagen stilte ben ik in het nestje gaan kijken en zag ik dat het leeg was.

Arme moeders. Hopelijk gaat het met de volgende leg beter. En misschien moeten wij gewoon helemaal niet meer snoeien. Voor iedereen veel beter ;-).

Het e-mailadres is puur voor verificatie, deze wordt niet getoond en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deel dit bericht op:

Blog categorieën