De tuin in mei

donderdag
28 mei
2015
De tuin in mei (www.kees-koos.nl)

Mei was een goede maand voor de tuin. Soms had de temperatuur iets hoger mogen liggen, maar verder groeide en bloeide alles goed. Ik heb de meeste tijd besteed aan de moestuin. Geschoffeld, gezaaid en plantjes uitgedund. Ik zaai bijna alles direct in de koude grond. Hierdoor duurt het soms wat langer voordat het gewas wil groeien, maar eenmaal op gang, is het over het algemeen wel heel sterk en gezond.

De meiraapjes komen goed op en zijn al mooi rond aan het worden. De wortels, bietjes, uien, doperwten, sugarsnaps, sla en spinazie zijn ook aan het groeien. Van de sla en spinazie hebben we al heerlijk kunnen eten. Niets lekkerder dan eten uit eigen tuin.

De tuin in mei. De moestuin; meiraapjes (www.kees-koos.nl) De tuin in mei. De moestuin; uien (www.kees-koos.nl) De tuin in mei. De moestuin; doperwten (www.kees-koos.nl) De tuin in mei. De moestuin; koolrabi (www.kees-koos.nl)
De boerenkool, rode kool, witlof en pastinaak zitten ook in de grond, maar deze soorten zijn nog klein en kunnen pas in het najaar en in de winter geoogst worden. De koolrabi is al wel goed bezig. Dit jaar heb ik zowel de rode als de groene variant gezaaid.

De aardbeien zitten in potten en hanging baskets. Op deze manier nemen ze niet de hele tuin in beslag en houd ik de slakken en vogels wat meer op afstand. Tenminste, daar doe ik een poging toe.

De tuin in mei. De moestuin; aardbeien (www.kees-koos.nl)
De courgette en de pompoen is het enige gewas dat ik voorzaai. Vanuit het warme kweekbakje op de vensterbank in huis heb ik ze langzaamaan laten afharden en wennen aan de buitentemperatuur. Van de week was het tijd om ze in de moestuin te planten. Om ze te beschermen tegen de vogels (die ze graag in z’n geheel er uit trekken en als nestmateriaal gebruiken), heb ik van kippengaas een cloche gemaakt. Tot ze wat groter zijn, staan ze hier hopelijk veilig onder.

De tuin in mei. De moestuin; courgette (www.kees-koos.nl) De tuin in mei. De moestuin; courgette (www.kees-koos.nl) De tuin in mei. De moestuin; rode bes (www.kees-koos.nl)
De tuin in mei. De moestuin; rode bes (www.kees-koos.nl)
Ook het fruit begint weer te komen. De bessenstruiken hangen vol besjes en sommige kleuren al een beetje. In de perenboom zijn de eerste peren al zichtbaar. Vorig najaar hebben we onze ‘boomgaard’ uitgebreid met een pruim en een derde appelboom. Deze laatste is nog erg klein en fragiel, maar heeft al prachtige bloesem.

En ook sommige planten in de tuin bloeien al mooi. De sering geeft een heerlijke zoete geur af en de rhododendron bloeien prachtig met hun mooie paarse kleur. En één van mijn favoriet: gebroken hartje.

De tuin in mei; appelboom (www.kees-koos.nl)
De tuin in mei; sering (www.kees-koos.nl) De tuin in mei; rhododendron (www.kees-koos.nl) De tuin in mei; rhododendron (www.kees-koos.nl) De tuin in mei; rhododendron (www.kees-koos.nl)  De tuin in mei; gebroken hartje (www.kees-koos.nl) De tuin in mei; rode roos (www.kees-koos.nl)

 

Het e-mailadres is puur voor verificatie, deze wordt niet getoond en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deel dit bericht op:

Blog categorieën