De tuin in maart

donderdag
19 maart
2015
Krokussen (www.kees-koos.nl)

Met de komst van de lente, start ook het tuinseizoen weer. Natuurlijk kun je als echte die-hard-tuinfan al eerder aan de slag, maar ik vind maart een prima maand om weer te beginnen. De afgelopen twee dagen voelde aan als zomer, dus gewapend met hark en schoffel ging ik aan de slag.

In maart kan het weer nogal wisselend zijn en is nachtvorst zeker nog mogelijk. Ik begin daarom altijd voorzichtig met een paar klussen en die bestaan voornamelijk uit opruimen. In de winter laat ik al het blad in de borders liggen. Het biedt bescherming tegen vorst en geeft de beestjes een warm plekje. Voor die beestjes laat ik ook alle uitgebloeide bloemen en stengels zitten. De eerste tuinklus is dan ook om al het blad weg te halen en de stengels weg te knippen. Een behoorlijk karwei, maar zeker nodig want de planten zijn weer aan het groeien. Groene blaadjes poppen overal weer op.

Naast de planten heeft ook het onkruid de lente in de bol en groeit weer rijkelijk.  Het is heel wijs om het direct weg te halen, maar ik zeg eerlijk dat ik dit altijd het minst leuke werk vind. En dingen die ik minder leuk vind om te doen, doe ik liever niet. Afijn, er is dus altijd onkruid aanwezig in onze tuin. Voor ieder die deze werkwijze ook aanspreekt: je raakt er aan gewend.

Deze maand is ook het moment om te snoeien (bijvoorbeeld de rozen), te bemesten (o.a. de druif) en om je tuinmeubelen schoon te maken. Mijn tuintafel en een paar losse stoelen staan het hele jaar buiten en krijgen daardoor een groene aanslag. Met water en schoonmaakmiddel krijg je ze zo weer schoon.

Ik begin met de laatste klus, want op dit soort dagen zit ik ook graag in de tuin. De bloembollen bloeien rijkelijk, de bijen vliegen en Bikkel rent vrolijk de tuin door. Ook hij weet dat de lente er weer aan komt!

Sneeuwklokjes (www.kees-koos.nl)  Bikkel (www.kees-koos.nl) Klimhortensia (www.kees-koos.nl) Bijen (www.kees-koos.nl) Bikkel (www.kees-koos.nl)

Het e-mailadres is puur voor verificatie, deze wordt niet getoond en niet voor andere doeleinden gebruikt.

Deel dit bericht op:

Blog categorieën